I de fleste tilfælde kræver vildmarksbade af træ meget mere arbejde og vedligeholdelse end deres modstykker af glasfiber eller polypropylen. Det samme gælder for saunaer bygget helt af træ, sammenlignet med de mere moderne, der består af mange forskellige materialer. Det er prisen for at få en 100% naturlig oplevelse.

Udendørs Badekar Billige Basic Model

De vandabsorberende egenskaber af naturtræ

Helt nye vildmarksbade af træ er bygget af træplanker, der har et meget lavt fugtniveau under fremstillingen. Når disse paneler kommer i kontakt med fugt, vil de, afhængigt at trætypen, absorbere  en del af vandet og derved udvide sig. Derimod er dette ikke tilfældet med vildmarksbade af glasfiber og polypropylen, da træpanelerne ikke konstant har kontakt med vandet. Varmebehandlet træ er unikt i og med, at dets egenskaber gør det meget mindre egnet til at absorbere vand og derved udvide sig. Under varmebehandlingsprocessen fordamper vandet i træet, mens vandkapillærerne skrumper. Det er det perfekte valg til steder, der har høj luftfugtighed året rundt.

Almindeligvis varer vandabsorberingsperioden for et nyt vildmarksbad omkring 1-2 uger. I denne periode kan man fremskynde processen ved at bruge savsmuld. Vær dog opmærksom på, at det ikke anbefales at bade i denne periode. Savsmulden bør hældes direkte i vildmarksbadet, når det er fyldt med vand. Når vandet løber ud gennem lækagerne, klumper savsmuldspartiklerne sammen og sætter sig fast i åbningerne, så lækagerne lukkes hurtigere.

Imprægnering af træ

Det vigtigste formål med imprægnering af træ er mest muligt at reducere den indvirkning, fugt har på tømmerets struktur og tilstand. Vi anbefaler at imprægnere træet to gange om året. Det er bedst  at gøre det før og efter vinteren, siden det er den årstid, der er hårdest ved træet. Når olien påføres, skal det kun gøres uden på karret og ikke indeni. Vi anbefaler at bruge linolie til denne proces.

Vedligeholdelse af fugtighedsniveauet

Selvom for meget fugt er skadeligt for tømmer, er det heller ikke optimalt med manglende fugt. Hvis et vildmarksbad tørrer helt ud efter at have været fyldt med vand, har træet en tendens til at skrumpe en anelse, hvilket kan resultere i små lækager. Generelt er det bedst altid at holde vand i vildmarksbadet på de varmere årstider. Det behøver ikke at være helt fyldt – der skal være 10-15 cm plads tilovers for at undgå, at det flyder over. Hvis karret skal tømmes, så det kan blive gjort rent, eller af anden grund, bør det ikke stå tomt i længere tid.

Vildmarksbade af træ om vinteren. Sådan beskytter du dem?

Mens man altid bør holde vand i karret i den varme del af året, er det modsat om vinteren, hvor det er bedst, at karret står tomt. Når vandet fryser, er det tilbøjeligt til at udvide sig. Dette kan skade vildmarksbadet eller endda ødelægge det helt. De naturlige fugtniveauer om vinteren er tilstrækkelige til at holde træet fugtigt nok til, at det ikke skrumper.